Czy sprzęt gastronomiczny wystarczy? Otwieramy restaurację

naczynia kuchennePopularność telewizyjnych programów kulinarnych oraz książek kucharskich pisanych przez celebrytów, aktorów i muzyków sprawiły, że coraz więcej osób zaczęło marzyć o otwarciu własnego lokalu gastronomicznego. Jako, że konkurencja jest coraz silniejsza i coraz trudniej znaleźć dla siebie niszę, którą bez trudu można by zapełnić, liczy się przede wszystkim pomysł oraz znakomite przygotowanie do biznesu.

 Wiadomo, że sercem restauracji jest odpowiednio urządzona kuchnia, jednak nawet najnowocześniejszy sprzęt gastronomiczny nie zdziała wiele, kiedy nie będzie miał go obsługiwać, a lokal nie zostanie odpowiednio urządzony i zareklamowany. Restaurator powinien być więc dzisiaj przede wszystkim skutecznym strategiem, który doskonale sprawdzi gusta swoich potencjalnych odbiorców, umieści swoją restaurację w odpowiedniej lokalizacji i zadba o wystrój tak, aby całość przyciągała swoim oryginalnym wizerunkiem i pozytywnym klimatem. Jeżeli jednak komukolwiek wydawało się, że otwarcie własnego lokalu gastronomicznego to bułka z masłem, będzie musiał się rozczarować zwłaszcza wtedy, kiedy spotka się ze skomplikowaną biurokracją i będzie musiał planować wszystkie swoje posunięcia oraz budżet do późnych godzin nocnych. Wiele osób, które podejmuje decyzję o otwarciu restauracji „na gorąco” i pod wpływem panującej obecnie mody, będzie musiała zderzyć się z szarą rzeczywistością i przyznać głośno, że jest to biznes dla ludzi o mocnych nerwach. Wiadomo, że dobrze prosperujący lokal napawa dumą i jest miejscem, do którego zawsze chętnie będzie się wracać, jednak musi być na bieżąco zarządzany tak, aby możliwe było wprowadzanie innowacji i dostosowywanie się do obecnie panujących trendów. Konkurencja nie śpi, dlatego też jeżeli komuś wydaje się, że przebrnięcie przez wszystkie etapy papierkowej roboty jest początkiem szczęśliwej drogi, bardzo się myli. Restauracja to codzienna ciężka praca, stała współpraca z personelem i z różnymi klientami, dlatego też jeżeli ktoś nie ma w sobie żyłki biznesowej i miłości do gotowania, nie będzie się sprawdzał na tym stanowisku.

Pierwszym najważniejszym aspektem jest oczywiście kwestia pieniędzy, przede wszystkim dlatego, że większą część budżetu pochłania zwykle sprzęt gastronomiczny. Kuchnia jest miejscem, na którym nie powinno się oszczędzać, przede wszystkim dlatego, że to właśnie w niej pracować będą nasi kucharzę i to tam będą przygotowywane posiłki, które będą miały dbać o podniebienia naszych potencjalnych gości. Jeżeli piec konwekcyjno-parowy czy zmywarka nie będą działały sprawnie lub też nie będą dopasowane do rodzaju naszego menu, przedsięwzięcie okaże się całkowitym niepowodzeniem. Ze względu na to, że w przestrzeni kuchni panują niezwykle trudne warunki, pracuje się w wysokiej temperaturze, a meble i sprzęt gastronomiczny muszą być regularnie poddawane dezynfekcji, wszystko musi być wykonane w sposób solidny i z materiałów, które będą odporne na wszelkie negatywne czynniki. Właśnie dlatego producenci maszyn i akcesoriów do gastronomii decydują się na wykorzystanie niezawodnej stali nierdzewnej, która nie tylko gwarantuje sprzętom dożywotnią niezmienioną formę, ale jest także tworzywem, który łatwo utrzymać w należytej higienie. Kwestia higieny jest jednym z najważniejszych aspektów, przede wszystkim dlatego, że lokale gastronomiczne są pod stałą kontrolą Sanepidu. Nic więc nie może być zaniedbane czy niedopięte na ostatni guzik. Jako, że właściciel restauracji powinien być dobrym strategiem, warto zaplanować także układ całego lokalu tak, aby całość była ergonomiczna i nie utrudniała życia konsumentom i personelowi. Trudno wyobrazić sobie bowiem sytuację, w której kuchnia znajduje się w piwnicy budynku, sala dla konsumentów na dziesiątym piętrze, a kelnerzy muszą wbiegać z talerzami po schodach. Jedzenie będzie zimne, pracownicy zmęczeni, a klienci źli, dlatego też wybór lokalu jest bardzo ważnym aspektem. Wszystkie pomieszczenia muszą być dobrze zaplanowane, przede wszystkim dlatego, że restauracja to nie tylko kuchnia i duża jadalnia, ale także chłodnie i pomieszczenia gospodarcze, w których kelnerzy mogą się przebierać, gdzie urządzenia i sprzęt gastronomiczny może być dezynfekowany, a jedzenie przechowywane tak, aby wszystko było w należytym porządku. 

zastawa stołowa

Lokalizacja jest też o tyle ważna, że w sposób oczywisty pozwala nas odnaleźć na mapie innych restauracji, warto więc zadbać o to, aby miejsce było przytulne, atrakcyjne dla oka i łatwo dostępne. Nic dziwnego, że pomieszczenia znajdujące się przy rynkach miast oraz w okolicach ważnych punktów kulturalnych, są zwykle najbardziej cenione. Trudno będzie pozyskać klientów, którzy nie będą wiedzieć o naszym istnieniu, dlatego niezwykle ważna jest odpowiednio opracowana kampania reklamowa. Ciekawy pomysł, który współgrałby z wystrojem naszego wnętrza czy też pasowałby do charakteru menu oraz typu lokalu z pewnością będzie skuteczna i sprawi, że miejsce będzie chętnie odwiedzane przez rzesze klientów. O ile oczywiście wszystko będzie doskonale funkcjonowało. Ważna jest więc miłość do jedzenia, szacunek do klienta i ogromna pasja.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Ostatnio czytane

Torby ze skóry na przestrzeni wieków

ról, dlatego też przedmioty, które ją otaczają powinny nadążać za jej potrzebami oraz oczekiwaniami. Nie inaczej jest w przypadku torebek, o czym doskonale wiedzą projektanci i producenci, starając się sprostać wymogom współczesności. Torebka musi się sprawdzić nie tylko na co dzień, ale i od święta i być wierną towarzyszką na wieczornym wyjściu, spotkaniu biznesowym, na zakupach oraz spotkaniach z przyjaciółkami przy herbacie. Dzisiaj bardzo wyraźnie zaostrzył się podział pomiędzy torebkami na dzień i na wieczór, przede wszystkim w kontekście ich rozmiarów. Torebka wieczorowa jest poręczna, subtelna i „bogata”, natomiast na zakupach czy na co dzień trudno wyobrazić sobie lepsze rozwiązanie, niż duża, workowata torba, która bez trudu pomieści wszystko to, co niezbędne w ciągu sklepowych szaleństw.

Czytaj więcej...

Torebki ze sklepu – jak dobierać dodatki?

ów – telefony, chusteczki, dokumenty, pieniądze czy notatki, które muszą być w jednym miejscu i zawsze pod ręką. Być może dlatego tak ogromną popularnością cieszą się torebki, bez których trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek, szanującą się, kobietę. Nie wolno jednak zapominać, że obok funkcji praktycznej torebki pełnią funkcję czysto estetyczną i stanowią uzupełnienie stroju, warto więc wiedzieć w jaki sposób powinny być wybierane, aby sprawdzały się w każdej sytuacji. Jeszcze do niedawna funkcjonowało powszechne przekonanie, że torebki powinny być dopasowywane do butów, jednak dzisiaj stawia się bardziej na całościowe wrażenie wizualne, nic nie stoi więc na przeszkodzie, aby panie dobierały buty, akcesoria i ubrania w taki sposób, aby wzory i barwy się nie „gryzły”. Jeżeli wszystko jest od siebie dopasowane i nie ma się ani wrażenia przepychu, ani odczucia przewagi jednej części sylwetki, buty mogą być czerwone, płaszcz beżowy a torebka czarna.

Czytaj więcej...

Profesjonalne maski do włosów Loreal

ielęgnacji i stylizacji włosów, nasze pasma od czasu do czasu mogą reagować alergicznie sprawiając, że z podatnych na układanie, zdrowych i lśniących, stają się koszmarem, trudnym do ujarzmienia i ułożenia. Zwykle do takiej sytuacji doprowadzamy same – nasze nieodpowiednie nawyki żywieniowe i pielęgnacyjne, nakładanie na siebie kilku warstw preparatów przeznaczonych do różnych rodzajów włosów takie jak maski do włosów loreal i pochodzących od różnych producentów może być oczywiście przyjemne, jednak na dłuższą metę osłabiają strukturę pasm sprawiając, że stają się kruche i uwrażliwione. Co to jednak oznacza?

Czytaj więcej...
Our website is protected by DMC Firewall!